Найкорисніші овочі: дієтологи розповіли, що можна їсти, не побоюючись

Автор: Марченко Любов

Про користь овочів знають усі. Овочі - незамінна частина меню будь-якої людини, яка хоча би трохи намагається слідувати правилам здорового харчування. І звичайно, всі вони приносять користь організму. Тому словосполучення найкорисніші овочі - це констатація очевидного.

Найкорисніші овочі: дієтологи розповіли, що можна їсти, не побоюючись - today.ua

Експерти ВООЗ радять кожній дорослій людині з'їдати щодня хоча би по 400 грамів овочів. Звичайно, це овочеве меню має бути різноманітним. Навіть, якщо ви віддаєте перевагу якомусь одному продукту з городу, не варто налягати тільки на нього. Бо тоді ваш організм не отримає всього того різноманіття вітамінів, яке міг би отримати. І тим не менше, незважаючи на різноманіття видів і смаків, експерти виділяють топ-5 найкорисніших овочів.

Ріпа

Так-так, та сама, незмінно присутня в народних приказках і нині незаслужено забута ріпа. Багато наших сучасників навіть не знають, як вона виглядає. Тим не менше, ріпа - це комора корисних речовин.

Вона включає в себе у великій кількості полісахариди і клітковину, нормалізує перистальтику кишечника. Крім того, в ріпі є речовини, що "працюють" в організмі як антибактеріальні та антигрибкові засоби. Вона також володіє протираковими властивостями завдяки вмісту в ній глюкорафаніну. І до того ж, вона містить у собі цілу палітру вітамінів: А, С, Е, РР і групи В.

Популярні зараз

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal

Деякі українки отримають $1000 на розвиток бізнесу

Українські АЗС збільшили ціни на автогаз

А якщо врахувати, що в її складі повно кальцію, фосфору, заліза, магнію, натрію, марганцю і йоду, то цілком природно , що ріпа повинна займати на наших столах одне з найпочесніших місць.

Вживати її найбільш корисно сирою. Ще можна її парити - це також зберігає в ній майже весь набір корисних речовин. Інші види термічної обробки звичайно, цей набір зменшують, проте навіть у супах вона зберігає свої корисні властивості. Найкорисніші овочі: дієтологи розповіли, що можна їсти, не побоюючись

Брокколі

Медики радять їсти брокколі не менше 3-4 разів на тиждень. Це послужить відмінною профілактикою хвороб серцево-судинної системи, а також бронхіальної астми.

У брокколі багато клітковини, вітамінів, фосфору, заліза, калію і фолієвої кислоти. Вона допомагає організму скидати вагу і допомагає зберегти гостроту зору. Брокколі допомагає очам завдяки каротиноїдам, що входять до її складу. Вони вкрай корисні для сітківки ока. А ще, вона зміцнює кістки та омолоджує суглоби.

Незамінна вона і для тих, хто хоче схуднути. Брокколі - низькокалорійний овоч, який водночас дає організму відчуття насичення. Завдяки високому вмісту антиоксидантів та аскорбінової кислоти брокколі також допомагає зберегти пружність шкіри і її молодий вигляд. Найкорисніші овочі: дієтологи розповіли, що можна їсти, не побоюючись

Гарбуз

Гарбуз здатний запобігати онкологічним захворюванням і просто незамінний для тих, хто хоче схуднути. До того ж, він сприяє оздоровленню тканин печінки. І якщо у когось є проблеми з цим органом, то гарбуз має неодмінного входити в його раціон. Завдяки високому вмісту детоксикаційних ферментів, гарбуз допомагає печінці впоратися з функцією фільтра нашого організму. Ну і, звичайно, гарбуз є справжнім джерелом вітамінів і корисних мікроелементів.

А ще, завдяки високому вмісту амінокислоти L-аргініну гарбуз є природним сексуальним збудником. З ним і ніякої віагри не потрібно. Найкорисніші овочі: дієтологи розповіли, що можна їсти, не побоюючись

Томат

Томати смачні і корисні. Вони є незамінним продуктом для тих, хто прагне схуднути. Адже томати на 90% складаються з води. Навіть в середовищі найкорисніших овочів томати виділяються високим вмістом заліза і магнію. До того ж, вони містять лікопін. Це - дуже потужний антиоксидант, який знижує ризик онкозахворювань. Найбільше він зосереджений в шкірці помідорів: чим вона більш насичена та яскрава, тим більше в ній лікопіну.

Томати знижують рівень поганого холестерину та оберігають наше серце. Найкорисніші овочі: дієтологи розповіли, що можна їсти, не побоюючись

Баклажан

Чи варто повторюватися, що баклажан також є потужним джерелом вітамінів і мікроелементів. За вмістом вітамінів він нічим не поступається першим чотирьом овочам.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Крім того, він дуже корисний людям, що страждають хворобами серця і судин, які супроводжуються набряками. У ньому особливо багато вітаміну С, який захищає організм від застуд.

І, найголовніше, баклажани, як ніякий інший корисний овоч, зміцнюють нервову систему і захищають організм від стресів. Вони також корисні людям, які страждають на недокрів'я, і тим, у кого є проблеми з підвищеним вмістом цукру, та хто переніс інсульт. Найкорисніші овочі: дієтологи розповіли, що можна їсти, не побоюючись Нагадаємо, через тривалі дощі, в Україні зростуть ціни на ягоди та овочі з борщового набору. Через холоди вони ростуть і дозрівають мляво.

Головне