Вершкове масло: як уникнути підробки та вибрати найбільш корисний продукт

Автор: Марченко Любов

Натуральне вершкове масло - справжнє джерело корисних речовин, які нормалізують процес обміну речовин в організмі, зміцнюють імунітет, стабілізують мікрофлору кишечника і навіть знижують ризик розвитку онкологічних захворювань. Крім того, регулярне та помірне вживання вершкового масла надає косметичний ефект, покращуючи стан шкіри, волосся і нігтів.

Вершкове масло: як уникнути підробки та вибрати найбільш корисний продукт - today.ua

Проте вся ця користь може бути зведена до нуля у випадку, якщо вам замість масла дістанеться фальсифікований продукт. Навіть більше, фальсифікати можуть бути не просто нейтральними, а й згубними для організму. Отже, вміння відрізнити натуральне вершкове масло від підробки можна вважати життєво важливим.

Які бувають види вершкового масла?

Залежно від інгредієнтів та способу приготування вершкове масло буває таких видів:

  • солодковершкове, яке роблять лише з пастеризованих вершків;
  • кисловершкове – виготовляють також із вершків, але з додаванням заквашувальних культур;
  • солоне масло - роблять з додаванням кухонної солі.

Тобто, незалежно від виду масла, його основний інгредієнт – вершки із коров'ячого молока. Решта видів жирів у ньому неприпустимі.

Популярні зараз

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal

Деякі українки отримають $1000 на розвиток бізнесу

Українські АЗС збільшили ціни на автогаз

Масло також розрізняють залежно від вмісту у ньому жиру:

  • традиційне - 82,5% жирності;
  • любительське - 80%;
  • селянське - 72,5%;
  • бутербродне - 60-65%.

Чим вище відсоток жирності масла, тим менше в ньому сироватки. Однак, навіть у бутербродному маслі, що містить найменше жиру, не повинно бути жодних інших домішок, окрім молочної сироватки. У ньому допустимі лише закваски або сіль, якщо йдеться про кисловершкове масло або солоне. Вершкове масло: як уникнути підробки та вибрати найбільш корисний продукт При цьому жодних замінників молочних жирів типу арахісової, пальмової або кокосової олії в натуральному вершковому маслі бути не може. Не може бути також у його складі стабілізаторів, консервантів, ароматизаторів та барвників.

Запам'ятайте! Правильно виготовлене масло нічим не пахне (воно може мати легкий вершковий аромат), не відрізняється насиченою жовтизною, але має легкий жовтуватий відтінок, а також не містить у своєму складі нічого, крім молочних продуктів. Воно саме собі і стабілізатор, і консервант.

Яке масло підробляють найчастіше?

Улюбленим видом для фальсифікаторів є масло з жирністю 72,5%. Воно доволі немало коштує, і його підробити найпростіше, замінивши в ньому тваринні жири на рослинні. За консистенцією та зовнішнім виглядом такий продукт складно відрізнити від натурального. За смаком, звичайно, різниця одразу помітна. Але ж у магазині не відкусуватимеш шматок від кожної пачки.

Тому краще купувати масло із вищим відсотком жирності – 82,5%. Так, воно коштує дорожче. Зате воно корисніше, і його майже неможливо підробити.

На що варто звернути увагу?

Насамперед, на маркування на пачці. І склад продукту. Якщо там, крім вершків із коров'ячого молока, а також у деяких випадках молочної закваски та солі, містяться ще якісь включення, сміливо може відкладати таку пачку убік. Взагалі, для вершкового масла, як, втім, і будь-якого іншого продукту, є золоте правило: чим довше в ньому список інгредієнтів, тим далі цей продукт від натурального.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

Крім того, якісне і натуральне вершкове масло має бути загорнуте у фольговану упаковку. Фольга захищає продукт від випаровування вологи та захищає його від сонячного світла. Під впливом сонячного світла в маслі відбуваються процеси фотоокислення, що змінює його колір, а також псує смак. Тому масло в пергаменті краще не купувати.

Нагадаємо, в Україні нещодавно вкотре подорожчало вершкове масло.

Головне