Today.ua

Вчені зробили несподіване відкриття про вплив алкоголю на розумові здібності людини

Вживання алкоголю впливає на розумові здібності людини. При надмірному вживанні алкогольних напоїв людина втрачає когнітивні навички і поступово деградує. Це -  загальновідома істина. Однак алкоголь у невеликій кількості здатний навіть трохи покращити розумові здібності.

Такого, дуже несподіваного висновку дійшли вчені з Китаю та США. Вони провели масштабне дослідження, під час якого враховувалися дані майже 20 тисяч людей упродовж 12 років.

Учасниками дослідження були 19,9 тисяч людей. Серед них було 60% жінок, і 85% із них становили європейці.

У чому полягала суть дослідження?

Протягом 12 років, з 1996 по 2008 рік, дослідники регулярно спілкувалися з піддослідними по телефону. Їм ставили запитання, що стосуються загальних знань, словникового запасу, а також на кмітливість і перевірку пам'яті. Крім того, вчені збирали в них дані щодо кількості випитого ними спиртного.

Для дослідження спеціально були підібрані люди, яких не можна назвати зовсім непитущими, але які регулярно вживали невелику кількість алкоголю: жінки не більше 8 юнітів на тиждень, а чоловіки – не більше 15.

Юніт або дрінк – це така кількість алкогольного напою, в якому міститься 10 мл або 8 г чистого спирту. Наприклад, у келиху ємністю 125 мл, який наповнений вином міцністю 12%, міститься 1,5 юніту алкоголю.

Тобто, жінки щодня випивали по одному такому келиху вина, наповненому приблизно на ¾, а чоловіки – по два такі келихи. Як показали дослідження, за такого помірного вживання алкоголю у більшості учасників покращилися когнітивні здібності. Тобто, алкоголь у невеликих дозах справив позитивний вплив на роботу мозку.

"Наше дослідження, незважаючи на сприятливі для тих, хто випиває, результати, не кличе співгромадян у бари, щоби підтримати результати дослідження справою. Навпаки, ми закликаємо звертати увагу, насамперед, на негативні наслідки зловживання алкоголем", - підкреслив один з авторів дослідження, епідеміолог з Університет Джорджії Чанвей Лі.

Нагадаємо, інше дослідження показало, що помірне вживання алкоголю сприятливо впливає на людей, які мають серцево-судинні захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ