Today.ua

Вареники з тушкованою капустою: рецепт однієї з традиційних пісних страв на Святвечір

На Святвечір 6 січня традиційно на столі має бути дванадцять пісних страв. Одна з ключових страв – тушкована капуста. Її можна подавати на стіл як окремо, так і у складі вареників. Пісні вареники з тушкованою капустою готують багато господинь, і кожна має свій особливий рецепт.

Пісні вареники з капустою

Інгредієнти для тіста:

Борошно пшеничне вищого гатунку - 2 склянки;
Вода – 0,5 склянки;
Дріжджі сухі – 1,5 столових ложки;
Сіль – щіпка;
Рослинна олія – 2 столові ложки.

Інгредієнти для начинки:

Цибуля - 1 штука;
Білокачана капуста - 700 г;
Рослинна олія - 2 ст. ложки;
Сіль, перець - за смаком.

Для начинки обсмажте дрібно нарізану цибулю, додайте дрібно нарізану капусту, посоліть, перемішайте, протушкуйте хвилин 10-15 на маленькому або середньому вогні. Посоліть і поперчіть до смаку.

Для тіста на вареники додайте в просіяне борошно сухі дріжджі, сіль, перемішайте, додайте теплу воду з розмішаною в ній рослинною (соняшниковою без запаху) олією, добре розмішайте дерев'яною лопаткою, щоб тісто відставало від посуду, накрийте рушником, поставте тісто для вареників у тепле місце без протягів.

Коли тісто збільшиться вдвічі, обомніть його і дайте ще раз підійти. З тіста зробіть кульки, розкотіть на дошці, що посипала борошном, і починайте формувати кружечки, з яких ліпляться вареники.

Викладіть начинку на кожен вареник, щільно защипніть по краях. Вареники мають бути за розміром як великі пельмені чи маленькі пиріжки.

Вареники варяться на пару протягом 10 хвилин. Якщо ви плануєте відварювати їх у воді, додайте в тісто одне яйце та варіть після закипання 3-5 хвилин.

Раніше повідомлялося, як приготувати тушковану капусту із секретним інгредієнтом на Святий вечір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ