Today.ua

Медики розповіли, для кого штам коронавірусу “Омікрон“ є найнебезпечнішим

Штам "Омікрон", який зараз активно захоплює світ, виявився набагато заразнішим, ніж попередні мутації коронавірусу. У цілому, хвороба протікає легше в багатьох людей, крім пацієнтів із груп ризику.

Доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань та дитячої імунології НУО імені П.Л. Шупика Федір Лапій розповів, для кого "Омікрон" є найнебезпечнішим.

За словами медика, найважче коронавірус "Омікрон" протікає у людей старше 60 років, а також у пацієнтів з онкозахворюваннями та кістковим діабетом.

Штам "Омікрон" максимально проявляє себе на другий-третій день від початку захворювання, тому деякі країни і скоротили ізоляцію до 5 днів. Здавати тест на коронавірус бажано на другий-третій день появи перших симптомів.

Загальна симптоматична картина "Омікрону" дуже схожа на грип. Характерною особливістю даного штаму є біль у вухах. Цей симптом повинен викликати стурбованість у тих, хто відчуває ознаки застуди. Висока температура, ломота в суглобах, запаморочення – ці симптоми також присутні при “Омікроні”. Ще у багатьох пацієнтів почала з'являтися кропивниця по всьому тілу. Це свідчить про поширення інфекції по всьому організму з ураженням клітин шкіри або судин.

Коронавірус "Омікрон" дуже активно мутує, і наявні вакцини не всі його мутації розпізнають.

Раніше повідомлялося про три різновиди "Омікрону", які найбільш досліджені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ