Пальмова олія – популярний компонент, яким виробники замінюють натуральні тваринні жири у молочних та м'ясних продуктах. Насамперед споживачі повинні звертати увагу на маркування продукту. Там може бути чітко не зазначено, що всередині міститься пальмова олія, але якщо на етикетці написано не "сир", а "сирний продукт", значить пальмова олія в ньому є.
Візуально, тактильно та на смак визначити добавку дуже складно, але деякі секрети є. Наприклад, якщо напівтвердий сир при нарізуванні ламається і кришиться, то до нього може бути додано пальмову олію.
Також можна залишити шматочок сиру на деякий час за кімнатної температури. Натуральний сир засохне, а на шматочку сиру з пальмовою олією виступлять крапельки олії. Смак сиру не може нам розповісти про те, чи є в ньому пальмова олія. А сири, де вона є, зазвичай набивають смаковими добавками, які приховують будь-які ознаки.
Низька ціна за сир також може бути ознакою того, що у його складі міститься пальмова олія. Тверді витримані дорогі сири не містять її 100%.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Пальмовий рослинний жир можна знайти в сирі, вершковому маслі, вершках, сирі, йогуртах, згущеному молоці, морозиві. Також він міститься практично у всіх магазинних кондитерських виробах, а також у ковбасі, де пальмовою олією замінюють сало.
Шкідливість пальмової олії для здоров'я в тому, що вона не переробляється нашим організмом і осідає на стінках судин, підвищує рівень холестерину в крові, зашлаковує організм, провокує підвищення ваги і може спричинити розвиток серцево-судинних та онкологічних захворювань.
Раніше медики назвали найкориснішу для здоров'я рослинну олію.