Без олії на кухні обійтися складно. На сьогоднішній день, коли більшість людей думає про своє здоров'я, залишається відкритим питання щодо користі та шкоди різних видів олій. Нутриціолог Богдана Тарасюк на своїй сторінці в Instagram розповіла, яка олія найкраще підходить для смаження, а які олії потрібно використовувати виключно для салатів.
Кокосова олія
Кокосова олія на 90% складається з насичених жирів, які роблять її стійкою до нагрівання. Смажити на цій олії можна, і навіть потрібно. Вонf не дає запаху та присмаку, на ній можна готувати м'ясо, рибу, овочі, млинці, сири та інші продукти. Головне, правильно зберігати цю олію. При кімнатній температурі кокосова олія залишається напівтвердою і може довго зберігатися. Краще тримати продукт у скляній тарі, не у пластику.
Масло какао
Це масло виготовляють із бобів какао. Воно, як і кокосове масло, являє собою при кімнатній температурі білу тверду масу, яка досить довго зберігається навіть поза холодильником, і у стравах при приготуванні так само збільшує термін їх придатності. Найчастіше масло какао використовують для приготування десертів та випічки. Але смажити на такому маслі також можна.
Олія авокадо
Олія авокадо містить велику кількість мононасичених жирних кислот, тому вона підходить для смаження. Продукт має точку димлення 250°С і містить 14% поліненасичених жирів. Залежно від того, який відтінок смаку ви хочете отримати в готовій страві, можете спокійно експериментувати з оліями, у тому числі й олією авокадо.
Популярні зараз
В Україні критично низький рівень народжуваності, - Жолнович
У Мережі показали інтер'єр концепту позашляховика Kraz Chumak
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
На яких оліях заборонено смажити
Оливкова олія
Незважаючи на всю свою корисність, оливкову олію нутріціолог рекомендує вживати тільки в сирому вигляді - для приготування салатів, тощо. Виняток становить лише нефільтрована оливкова олія, насичена мікрочастинками оливок. На ній дозволяється смажити без шкоди для здоров
Лляна олія
Ця олія містить велику кількість Омега – 3 та інших корисних кислот. Однак, для приготування гарячої їжі лляна олія не підходить. Також слід пам'ятати про те, що термін придатності лляної олії становить лише 30 днів після відкриття. Зберігати її потрібно строго у темному місці. Для смаження також не підходять арахісова, кукурудзяна, кунжутна, мигдальна, рапсова, соєва, гарбузова, гірчична олії.
Нагадаємо, яка рослинна олія вважається природним антибіотиком. Вона бореться із застудою та знижує цукор.