Насичені жири, які шкідливі для людського організму, містяться у вершковому, кокосовому та топленому маслі, але найбільше їх у пальмовій олії.
За словами медиків, вживання в їжу пальмової олії підвищує рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ), так званого "поганого" холестерину. Він у свою чергу здатний закупорювати артерії, що збільшує ризик серцевого нападу.
Виключити повністю з раціону пальмову олію не вийде, оскільки вона міститься у всій магазинній солодкій випічці, печиві, ковбасах, сосисках, сирах, беконі, вершках, сметані та морозиві. Однак, можна не зловживати цими продуктами, принаймні заради свого ж здоров'я.
Процес обробки пальмової олії, яку активно використовують у харчовій промисловості через свою дешевизну, передбачає утворення так званих трансжирів, які шкідливі для організму. Їх часте вживання загрожує захворюваннями судин, серця та ожирінням. Сира пальмова олія сама по собі нешкідлива. Вона багата на вітамін Е, не містить холестерин та трансжири, має високу точку димлення. Проте, із сирою олією ніхто не працює, всі використовують вже рафінований продукт. Термічна обробка пальмової олії знижує вміст вітамінів у ній та сприяє виникненню шкідливих сполук. Втім, усі рослинні олії після рафінації є шкідливими.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
З насиченими жирами (рафінованими оліями) пов'язують зростання ризику розвитку атеросклерозу та порушення балансу холестерину. Однак, якщо людина веде активний спосіб життя, не курить, не п'є, їсть багато овочів і лише зрідка може дозволити собі щось жирне та смажене, тоді пальмова олія шкоди здоров'ю не завдасть.
Раніше повідомлялося, що Україну заполонили фальсифікатом оливкової олії.